miercuri, 12 decembrie 2012

RETETE DE SARBATORI

Meniul de sarbatori.poate da batai de cap chiar si celor mai experimentate gospodine.pentru ca sunt multe preparate traditionale care nu pot lipsi de pe masa festiva.Cu aceasta ocazie. va recomand patru retete speciale.care impreuna alcatuiesc meniul de Craciun .perfect.

SUPA CREMA DE MERE CU SCORTISOARA

Ingrediente:1/2 kg mere;1 l apa;100ml lapte;1/2 pachet de budinca de vanilie;zeama si coaja de la 1/2 de lamaie;3 linguri zahar de mesteacan;1 lingurita cu varf de scortisoara macinata;1 varf de cutit de cuisoare macinate
Se fierbe 1 l de apa cu 3 linguri de zahar de mesteacan si cu zeama de la jumatate de lamaie .iar la fierbere se adauga merele curatate si taiate cubulete. Se fierbe 3-4 minute.intre timp presarand si scortisoara si cuisoarele. apoi se zdrobeste cu mixerul.Se adauga laptele amestecat cu praful de budinca. Cand se serveste se poate decora cu rondele fine de mar.prajite.

SOMON CU CREMA DE BRANZA SI SMOCHINE
Ingrediente: 1 pachet de somon afumat la rece;100gcascaval;putin unt;1 lamaie;sare;piper;1-2 smochine.
Branza se amesteca cu cascavalul si cu untul.apoi se adauga la crema de branza.sarea.piperul si zeama de lamaie. Se desfac feliile de somon si se asaza mici gramajoare de branza pe feliile de somon.apoi se ruleaza. Dupa ce au fost rulate le asezam in picioare pe farfurie.Smochinele se spala. se taie in jumatate.decorand cu ele farfuria cu trandafiri de somon.

PULPA DE GASCA CU PIURE DE CARTOFI CU PASTARNAC

Ingrediente:3 pulpe de gasca;sare marina;5 cartofi;1 pastarnac;50g unt;condimente(curcuma;rozmarin;nucsoara);sare.

Carnea se sareaza bine si se asaza intr-o tava. cu pielita in jos.Se preincalzeste cuptorul la 220 grade C si se pune carnea inauntru Dupa cca 35-45 de minute iese din piele toata grasimea si atunci se pot intoarce pulpele.Se lasa si pe partea cealalta cca 30-35 de minute. Grasimea in exces trebuie scoasa. dar sa ramana in tava cam 1/2 centimetru de grasime SE acopera tava cu o folie de aluminiu .iar pulpele se mai lasa in cuptor inca 20-30 de minute ca sa se inmoaie. Se scade temperatura cuptorului la 190 grade C. .Daca pulpele sunt bine facute si moi. se indeparteaza folia si se mai lasa 15 minute .La cartofii taiati cubulete se adauga apa si se fierb impreuna cu pastarnacul taiat rondele. presarand condimentele dupa gust. Jumatate din lichidul in care se eierb se varsa iar cu cealalta jumatate si cu untul se prepara piureul .Se serveste cu foi de salata ptoaspata.


                                                                                       RULADA CU MERE SI MARTIPAN

Ingrediente:Piscot;5 oua;5 linguri zahar;4 linguri de faina.Umplutura:7-8 mere medii;100g pasta de martipan;50ml palinca de mere;50g zahar brun;30g unt; 1 lingurita de scortisoara macinata;1 lingurita de ghimbir macinat. Caramel 5 linguri zahar;40gunt;50-100ml lapte.
Se preincalzeste cuptorul. o tava mare se se captuseste cu hartie de copt.care se unge cu unt si se presara cu faina. Pentru piscot:se amesteca ouale si zaharul cu mixerul la cea mai mare viteza .pana ce amestecul devine alb.apoi se adauga faina putin cate putin .Amestecul se toarna in tava si se coace la 200 grade C Dupa ce s-a copt. cu ajutorul hartiei din tava .se ruleaza si se lasa la racit. Pentru umplutura:  se curata merele se impart in patru apoi se taie in felii subtiri .Intr-o tigaie mai inalta se incalzeste untul. se adauga merele. zaharul si coaja de lamaie razuita. dupa care se lasa la fiert sub capac la flacara mica .Cand merele s-au inmuiat se adauga ghimbirul scortisoara si palinca. Se mareste focul si se fierb impreuna .Pana se raceste umplutura. preparam caramelul pentru topping. Intr-o cratita se topeste zaharul. se caramelizeaza. se adauga untul si laptele.iar amestecand continuu. Se fierbe pana se uniformizeaza .Dupa ce e gata se lasa putin la racit . dar nu pana ce se incheaga de tot .Apoi se ruleaza atent iar dupa ce se asaza pe o tava se acopera cu caramelul inca lichid. Dupa ce s-a imbracat in caramel se pastreaza in frigider pana la servire 

Niciun comentariu: